Så här får vi ett trevligt forum (vett och etikett)

:!: Policy för Airgun.se forumet. Obligatorisk att läsa för nya medlemmar !!! (och för gamla som inte har läst den ännu) :!:
Locked
User avatar
Admin
Intresserad
Posts: 103
Joined: Fri Oct 22, 2004 11:07 pm
Location: Virtual
Contact:

Så här får vi ett trevligt forum (vett och etikett)

Post by Admin » Sat Oct 21, 2000 2:01 am

Här får du tips och råd om hur vi gemensamt gör forumet till en trivsam mötesplats

Läs forumreglerna innan du börjar posta, presentera dig sedan gärna i presentationstråden, en presentation behöver nödvändigtvis inte vara lång och uttömmande, bara en kort historia om vem du är, så att andra medlemmar vet på ett ungefär vem du är. Det är ju alltid trevligt att veta vem det är du diskuterar med. Valet av namn kan även vara viktigt, att kalla sig för "Kalle Anka" verkar i de flestas ögon inte speciellt seriöst. Det kan ju vara helt seriöst menat, men det är svårt att bevisa i det första inlägget, det är något man får bevisa senare, genom att troget följa forumets regler och uppträda seriöst.

Lyssna och titta även på denna......
http://www.albinoblacksheep.com/flash/posting.php

Nu kan du börja använda forumet fullt ut. Bara läsa diskussioner och tillägga något litet ibland, eller starta nya trådar och kasta dig in i alla möjliga diskussioner, valet är ditt, men kom ihåg, använd vanligt sunt förnuft innan du gör något. Tänk efter, tillför ditt nya inlägg något till debatten, eller förstör det bara? Självklart kan man skämta på forumet, men huvudtanken med det är ju att man ska diskutera trådens huvudämne.

Ironi och dolda skämt kan vara jätteroligt. Men bara om mottagaren uppfattar skämtet som just ett skämt, i annat fall kan det hela leda till att mottagaren tror sig bli påhoppad eller t.ex. idiotförklarad. Ett bra tips är att använda sig av smilies när man skriver något mindre seriöst, överanvänd dem dock inte. Vill man prata lite mindre seriöst eller att det inte har med luftvapen att göra kan Offtopic vara en bra idé. Men tänk på att meningen med forumet fortfarande är att diskutera huvudämnena.

Innan man skriver en ny tråd och frågar om enkel information, kan det vara bra att använda forumets sökfunktion. Din fråga kanske redan är besvarad? Vissa kan tycka att det jobbigt när man ställer frågor som redan besvarats (ja sådana personer finns). Tänk på att information i gamla trådar kan vara just gammal information, och som kanske inte längre stämmer. Det är självklart inte fel att fråga på nytt, men var beredd på att bara bli hänvisad till gamla trådar. Eftersom, som påpekat ovan, gammal information kan vara felaktig, så kan man fråga om något nytt uppkommit i ämnet. Kom ihåg, det är aldrig fel att fråga! Nästan aldrig i alla fall...

Att skriva ett inlägg är jätteenkelt, men man bör i alla fall försöka följa några riktlinjer. Skriv på så god svenska som du kan, det vill säga, försök att undvika slanguttryck såsom "lixom", "ba", "typ" och så vidare, använd stor bokstav i början av meningen och punkt, frågetecken eller utropstecken i slutet. Undvik dock att använda femtioelva utropstecken, ett, två eller tre räcker alldeles utmärkt. Ju bättre svenska man använder, desto seriösare verkar inlägget, så tycker många. Kan man inte skriva på perfekt svenska är det inget att skämmas för, och man ska absolut inte tåla att folk snackar skit om en bara för det. Undvik att skriva meningar med bara stora bokstäver, det ska bara användas när man är riktigt, riktigt sur.

Att bli arg på någon på ett forum är bara normalt, men försök att hålla det på en vettig nivå. Okontrollerade vredesutbrott och onödiga inlägg förstör inte bara tråden, utan även den allmänna stämningen på forumet och i slutändan din egen trovärdighet och respekten för dig. Ett forum är till för att man ska diskutera (tål att upprepas), och det är svårt att diskutera om alla har samma åsikter. Acceptera att alla andra inte håller med dig. Acceptera även att du kan ha fel. Sköter man sig väl i en tråd så kan det vara en större bedrift att acceptera att man hade fel än att bevisa att man hade rätt. Har du något problem med någon medlem, försök att lösa det privat, genom ett pm eller ett mail, inte genom att starta en tråd som ändå bara kommer att spåra ur. Löser det sig ändå inte, kontakta en moderator, fortfarande privat.

När man är inblandad i en diskussion finns det andra bra saker att veta. Läs igenom hela tråden. Det du är på väg att skriva eller meddela kanske redan är skrivet, och då kanske det räcker med att skriva att man håller med personen ifråga i vad han skrivit och kanske tillägga något. Vill man bevisa något bör man veta att det inte riktigt räcker med att skriva "så var det", och "därför var det så". Personerna du debatterar med kan vilja veta om man har några källor som backar upp ens påstående. Det kan handla om en tidningsartikel, en websida eller en intervju. Då kan det vara bra, när man skriver ett längre inlägg, att i slutet skriva vilka källor man har, så slipper man leta upp den där obskyra sidan på nätet eller försöka minnas namnet på den där boken man lånade. Naturligtvis behöver man inte skriva källa till varenda inlägg man skriver, men i hetsiga diskussioner kan det vara bra att kunna backa upp sin tes. Kom dock ihåg, var källkritisk, oavsett om det gäller en websida eller en bok. Som tidigare skrivet kan även gammal information vara felaktig, så även om det faktiskt står i din bok att det var som du tycker, kan det vara felaktigt, eftersom nya fakta uppkommit i ämnet.

Efterhand kommer du säkert att upptäcka att det finns fler dolda "regler" som andra satt upp utan att du märkt det. Efter en ännu längre tid här på forumet kommer du att, utan att du märker det, bli en av dem som börjar klaga på nykomlingar som skriver på dålig svenska, frågar om saker som redan är besvarade, och så vidare. Kom då ihåg vad du läst här, och vad du själv en gång för länge sedan gick igenom.

Vi hälsar dig välkommen till forumet och hoppas att du skall få många trevliga stunder när du besöker oss!

Hälsningar

Vi som sköter forumet

Locked

Return to “Forumets policy”